De omgeving van de Quinta

Gestaço ligt in het noorden van Portugal, 60 kilometer ten oosten van Porto. Goed en binnen een uur te bereiken met de auto, zodra u op het vliegveld bent uitgestapt. Het dorp ligt in de provincie Baião, een bergrijke omgeving met veel bos en natuurgebied. Voor een spannend uitgaansleven moet u hier absoluut niet zijn. Alleen het eerste weekend van augustus is hier een dorpsfeest met veel muziek wat erg gezellig is.

De Quinta zelf (het landgoed) is 2,6 ha. groot en heeft 11.000 m2 wijnranken. Op het terrein staan onder andere olijf-, eucalyptus-, eiken-, vijgen-, citroen-, palm- en sinaasappelbomen. Op loopafstand tussen de wijnranken is een ware heemtuin te vinden met diverse aromatische planten en kruiden zoals munt, kervel en laurier. Er staan tevens veel wilde planten, teveel om op te noemen. Beneden onze berg lopen onze 8 schapen te grazen, zeker een wandeling waard om te bekijken.

Rust en natuur
In de vroege morgen wordt u niet gewekt door uw wekker of alarm van de mobiele telefoon, maar door alle vogels in de natuur: uilen, spechten, kanaries, roodstaartjes, de hop, zwartkopjes en roofvogels. Voor de vogelaar een waar paradijs! In mei 2011 was hier een vlinderkenner, hij ging hier op onderzoek uit om eens te kijken wat hier zoal rondfladdert. En kwam tot een aardige scorelijst aan soorten voor de maand mei. Soorten die in Nederland tot de verbeelding spreken zijn hier te zien. Zoals de pasja, keizermantel, koningspage en de koninginnepage, maar ook vele andere kleine vlinders zijn bij ons te bewonderen, zoals het tijgerblauwtje, resedawitje, grote vos, argusvlinder en nog vele andere. Als je een echte vlinderkenner bent, neem dan een goed vlinderboek mee( de nieuwe vlindergids van Tirion). Succes verzekerd….

Vanaf het landgoed heeft u uitzicht op het dorp Mesão Frio, waar winkels, 6 restaurantjes, 3 banken en 2 supermarkten te vinden zijn. Dit is op + 4 km van de camping.

Geen grote toeristische attracties, maar het normale leven zoals zich dat daar afspeelt. In Mesão Frio is een heerlijk en schoon openbaar zwembad te vinden en een natuurlijke beek met een lokale picknickplaats waar het ook heerlijk toeven is. Er stroomt schoon, fris bergwater rechtstreeks de beek in! Op vrijdag is hier een lokale markt met onder meer verse vis, gevogelte, groente en kleding.

De Douro vallei
Op 4 kilometer afstand ligt de Douro vallei, een prachtige route om de omgeving te ontdekken. De Douro vallei staat bekend om zijn lekkere wijnen en Port. Heeft u wel eens de bekende ‘groene wijn’, vinho verde gedronken? Om een goed beeld te krijgen van de wijnstreek, kunt u een speciale autoroute volgen met de routebordjes “‘Rota dos Vinhos'” en de beroemde portroute.

Het begin van het najaar is de beste tijd voor een rondreis aan de Douro. De plukkers zingen onder het werk en vieren een succesvolle oogst. Al met al een geweldige streek vol wijngaarden en welvarende quinta’s, allemaal gewijd aan de wijn en de port. Vele quinta’s bieden een rondleiding aan.

Bedevaartsplaatsen Lamego en Braga
Vanuit Gestaço kunt u een uitstapje maken naar Lamego, een bedevaartsplaats. Het is bekend om zijn heiligdom met 2 torens in Barokstijl gebouwd, met een trap van ruim 600 treden.

Een andere bedevaartstad is Braga. Deze stad is ook bekend van het prachtige voetbalstadion, gebouwd tussen de rotsen, met uitzicht op de stad. De voetballiefhebbers herkennen het vast nog wel van het E.K. 2004 dat in Portugal gehouden werd.

Of u rijdt, met trein of auto, naar Porto, wat aan de monding van de Douro ligt, met een historische kade met porthuizen. Bekend om zijn dubbele brug en prachtige winkelstraten. Een bijzonder levendige stad.

Bent u portliefhebber? Ga dan naar Peso da Regua. Hier vandaan gaan diverse boottochten naar de prachtige porthuizen in de omgeving.

De romantische stad Amarante
Amarante, ca. 25 km van het landgoed, is een zeer romantisch stadje aan de oevers van de Tamega, met een prachtige Romeinse brug. Daar is ook een strand te vinden. Of u gaat naar één van de kleinere dorpjes in de buurt…
U hoeft zich hier niet te vervelen!

Druivenoogst / -pluk

Ons landgoed ligt in een mooie wijnstreek, vol wijngaarden en grote quinta’s, allemaal gewijd aan de wijn en de port.
Veel quinta’s bieden rondleidingen aan.
Half september tot begin oktober (natuurlijk weersafhankelijk) is de beste tijd voor een rondreis, de plukkers zingen onder het werk en vieren een succesvolle oogst.

Op ons domein staan vooral witte druiven aangeplant die bestemd zijn voor de sprankelende, frisse vinho verde.
Dit alles staat op UNESCO werelderfgoed.

Cultuur

Cultuur van Portugal

Wij kunnen jullie hierover het een en ander vertellen, maar over het algemeen hebben de meeste mensen / gasten genoeg literatuur mee om hierover te lezen.
Wij willen dit onderwerp op een ander manier benaderen.

Een goede vriend van ons, “Kees Ooms” kunstenaar/fotograaf, heeft veel gereisd en vele foto’s gemaakt. Op één van zijn vele reizen heeft hij ook Portugal doorkruist . Bij deze heeft hij zijn wonderschone foto’s aan ons beschikbaar gesteld om onze gasten een indruk te geven hoe mooi Portugal is. De meeste foto’s zijn in Noord-Portugal genomen. Vele herkennen wij, maar enkele zijn voor ons nog een avontuur die wij hier in Noord Portugal nog moeten vinden.

“Beelden zeggen meer dan een verhaal”. Het verhaal erachter vertellen wij graag aan u op onze Quinta met een glaasje Vinho Verde/frisdrank.

Golfbaan in Amarante

Voor een korte golfbreak in het voor- of naseizoen is het goed toeven in de yurts van Petra en Setha in Gestaco en is het goed spelen op de banen van Amarante en Vidago.

De gastvrijheid, gezelligheid (Nederlandse eigenschap?) en het eenvoudig maar comfortabel verblijf in de yurts laten het terug komen vanaf de golfbaan voelen als thuis komen. Genieten van de rijsttafel van Setha of van de regionale gerechten in Mesao Frio. Een geweldige omgeving waar je niet uitgekeken raakt.

Golfen kan in Amarante op ca. 45 minuten rijafstand en in Vidago op 1 uur en 15 minuten rijafstand.

De golfbaan van Amarante heeft prachtige vergezichten en is een uitdagende par 68 baan. Dat lijkt klein, maar uit ervaring kan ik vertellen dat deze golfbaan voor ons Nederlanders de nodige techniek vraagt. De baan heeft smalle en brede fairways. Maar je staat altijd scheef. De holes lopen naar beneden of naar boven en de greens liggen soms op een hoger gedeelte wat een nauwkeurig aanspelen vereist. Het coursemanagement wordt hier op de proef gesteld. Vergeet niet regelmatig om je heen te kijken naar het steeds wisselde en prachtige landschap.

Op 1 uur en 15 minuten rijden (Noordelijker) ligt de golfbaan Vidago. Een par 72 wedstrijdbaan die ik niet zelf bezocht heb. De omgeving van de baan is werkelijk prachtig. Daar zijn we doorheen gereden en hebben we gewandeld. Als je met een kleine groep bent van 4 – 12 personen kan het spelen van de combinatie van beide golfbanen de onderlinge competitie spannend maken. De golfbaan Vidago is ons door de lokale spelers van Amarante aangeraden als een zeer mooie en moeilijke baan.

Henk en Dini Kramer
Krommenie

Fotos

© Porta Portugal, bijzondere camping in Portugal